Bullmannova

Od roku 1903 nese ulice název Bullmannova, ale často se uvádí názvy Bulmanova nebo Bullmanova. Ústí do plochy sousedící s Tyršovou ulicí vedle kulturního domu. Sem ústí i ulice Aretinova.

Michal Bullmann (jinde uveden jako Michael)

Klatovský hostinský a pomolog. Patří do první generace klatovských karafiátníků, pěstitelů klatovských karafiátů, který začal s pěstováním v roce 1828 a již po roce 1831 rozesílal karafiáty do několika zemí Evropy.

Je po něm pojmenován karafiát pruhovaný jednou barvou (doubleta) D2 – Db. – Michal Bullmann – šedý s růžovou.

Mezi nejslavnější karafiátnické rodiny v Klatovech patří rodina Bullmannů. Jeden z prvních pěstitelů karafiátů z této rodiny, křestním jménem Michal, byl majitelem hostince na Vídeňském předměstí a zahradničení se věnoval jen jako svému koníčku. Přesto vyšlechtil několik zajímavých druhů této rostliny, která se tak stala nezanedbatelným zdrojem příjmů jeho rodiny. A díky tomu, že se v jeho hostinci scházeli důstojníci místní jezdecké posádky, respektive tehdejší husaři, se sláva jeho rostlin šířila celým okolím až do zahraničí. Jsou zaznamenány případy, kdy se Bullmannovy karafiáty dostaly až do Anglie, Itálie, Švédska a Německa. Pěstování karafiátů se věnoval i jeho syn Josef. Ani on původně nebyl profesionálním zahradníkem, ale chtěl se věnovat studiím. Přesto byl nucen převzít od otce rodinnou firmu a v 60. letech 19. století se pěstování karafiátů naplno začal věnovat.

syn Michala Bullmanna Josef Bullmann
(*19. října 1827 Klatovy; +27. února 1900 Klatovy)
zahradník

Bullmannova, Klatovy

Příspěvek byl publikován v rubrice Klatovské ulice a jeho autorem je Karel Viták. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář