Procházkova

Procházkova ulice Procházkova je 700 metrů dlouhá ulice, která vede od ulice Plánické přes Rozvoj, křižuje ulice Palackého, Korálkovu a Neumannovu a končí v ulici (Maxima) Gorkého.

Jan Ludevít Procházka
(*14. srpna 1837 Klatovy, +19.července 1888 Praha)

Český klavírista, hudební skladatel, hudební pedagog, kritik, editor sbírek národních písní, redaktor hudebních časopisů.

Studoval na gymnáziu v Klatovech a později práva na Univerzitě Karlově. Jako nadaný klavírista se stal v Praze žákem Bedřicha Smetany, se kterým se záhy spřátelil. Jako skladatel napsal sborník písní Záboj, kam přispěl i Smetana osobně. Patří k zakladatelům pražského sboru Hlahol. Ve svém bytě a později v Konviktském sále pořádal často koncerty na kterých uváděl novinky českých skladatelů. Zazněly tam poprvé skladby Antonína Dvořáka, Zdeňka Fibicha a dalších českých skladatelů. Jan L. Procházka byl také referentem Národních listů, Dalibora a Hudebních Listů. Po odchodu do Hamburku se stal profesorem klavíru na tamní konzervatoři a dirigentem orchestru. Prosadil též uvedení opery Dvě vdovy v hamburském městském divadle. V Drážďanech prosadil vydání Smetanových kompozic v renomovaném nakladatelství Bote&Bock. (wikipedia.org)

Příspěvek byl publikován v rubrice Klatovské ulice a jeho autorem je Karel Viták. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář