Voříškova

Daniel František Voříšek (Daniel Franciscus Worzissek)
(*21. května 1641 Klatovy, +14. října 1703 Klatovy)

Klatovský radní, historik a spisovatel. Proslul zejména svou rozsáhlou epickou básní „Ohnivá lamentací, pláč a naříkání královského města Klatov 8. 6. 1689 nad ohněm“ o ničivém požáru Klatov. V básnickém díle Heroico descripta metro fundatio Klattae (Herojským metrem popsané založení Klatov), se pokusil zpracovat látku Jana Klatovského o počátcích města Klatov. Práci však nechal zhruba v polovině a pokračování se chopil jeho syn Václav Vojtěch. Jeho mladší bratr, kterého známe jako klatovského dominikána pod řádovým jménem P. Inocenc, dílo snad přepsal a opatřil závěrem.

Název Voříškova nese ulice od roku 1903 v části od Husova náměstí přes trať k Hůrce (roku 1924 je uvedeno „od měšťanských škol“; měšťanská škola byla ovšem na Husově náměstí). V roce 1954 byla část nad tratí přejmenovaná na Čs. Tankistů a toto pojmenování bylo v roce 1979 použito pro celou ulici (tedy od Husova náměstí až k Hůrce). Název Voříškova bylo (celé) ulici vráceno v roce 1990.

V ulici byly domky, ve kterých bydleli především zaměstnanci drah, kteří odtud měli blízko na klatovské nádraží.

Voříškova ulice

Příspěvek byl publikován v rubrice Klatovské ulice a jeho autorem je Karel Viták. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář