Hostašova

Hostašova ulice vede od Vrchlického sadů okolo Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše ke křižovatce ulic Šmilovského, Národních mučedníků a Studentská.

Karel HostašJUDr. Karel Hostaš
(*11. března 1854, Poleň, +22. června 1934, Klatovy)
Starosta Klatov v letech 1912–1919.

Český právník, vlastivědný pracovník, archeolog, historik, který je spojen s městskou a okresní samosprávou, stavbou klatovských škol, nemocnice, opravou děkanského kostela, činnosti v klatovských spolcích a veřejných korporacích.

19. června 1886 se stal prvním správcem Městského muzea v Klatovech. V té době působil jako praktikant v advokátní kanceláři JUDr. Sedláčka. Dnes nese muzeum jeho jméno – Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech.

Od roku 1897 až do roku 1912 byl prvním radním a náměstkem starosty MUDr. Aloise Maška. Ve stejné době byl i v okresním zastupitelstvu. Po smrti Aloise Maška jej ve funkci zastupoval. Ve funkci starosty byl potvrzen v září 1912.

JUDr. Karel Hostaš je dodnes v Klatovech velmi populární, což dokazuje i to, že jsou po něm pojmenovány Hostašovy sady v Klatovech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Klatovské ulice a jeho autorem je Karel Viták. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář